Főoldal
Hirdetés
"Leszállt, nem pedig lezuhant!" – Expedíció indult a svéd szellemrakéták nyomában
2012. szeptember 01. szombat, 10:35

Svédországi UFO kutatók (UFO Sveden) szervezésében, több napos expedíció kezdődött tegnap a skandináv országban, amelynek célja, válaszokat találni az északi országok égboltjain rendszeresen feltűnő úgynevezett szellemrakéták (Ghost Rockets) rejtélyére.

Az utóbbi hatvanhat évben rendszeresen előfordult, hogy helyi lakosok, katonai megfigyelők, vagy éppen pilóták, jellegzetes alakú, ismeretlen objektumokat láttak repülni, sőt leszállni Svédországban. A rejtélyt az elmúlt hat és fél évtized alatt sem sikerült megfejteni, ezért a svéd UFO kutatók elnökük, Clas Svahn (UFO Sveden) vezetésével, a héten egy nagyszabású expedícióra indultak, amelynek során szeretnék a legutóbbi észlelés nyomait felkutatni.

AZ ELSŐ ÉSZLELÉSEK

A svéd szellemrakéták mibenléte, máig az egyetemes UFO kutatás egyik legnagyobb rejtélye. A szemtanúk által rakéta formájúként leírt azonosítatlan repülő objektumokról először 1946. február 26-én számoltak be finn szemtanúk. Attól a naptól kezdve csak 1946 decemberéig, tehát mindössze néhány hónap leforgása alatt, majdnem 2000 észlelést jegyzőkönyveztek, ráadásul ezek közül kétszázat katonai radarok is bemértek. A beszámolók egy jelentős része nem csupán az égen repülő tárgyakról, de a földre(főleg tavakba) lezuhanó (leszálló) objektumokról is szóltak, és a hatóságoknak sikerült bizonyos fizikai bizonyítékokat is összegyűjteni, amelyek a szellemrakéták létét kézzel foghatóan bizonyíthatják.

A rengeteg bejelentés nyomán azonnal megindult katonai nyomozás abból indult ki, hogy a szellemrakéták valószínűleg meteoritok lehetnek. Ennek viszont ellentmondtak a szemtanúk, akik a fényjelenségek olyan tulajdonságairól számoltak be, melyek kizárják, hogy a Föld légterébe belépő kődarabokról lenne szó. Ilyenek a hirtelen irányváltások, az egyéb különleges manőverek, továbbá, hogy egyes esetekben az UFO túlságosan lassan mozgott, olykor pedig alakzatban manőverezve, egyszerre változtatták pozíciójukat.

NÉMET RAKÉTÁK VAGY IDEGENEK?

1946-ban, alig egy évvel a II. világháború lezárása után, szinte azonnal felmerült annak a lehetősége, hogy egy, a haditechnikában vezető szerepet játszó környékbeli ország tesztrepüléseiről lehet szó. Heves vita folyt erről akkoriban Svédországban és a legtöbben azt valószínűsítették, hogy a szovjetek által, a német rakétagyárban, Peenemündében elfogott V-1 és V-2 rakéták működését próbálgatták, másolgatták az oroszok, és a jelenség nem más, mint az ennek eredményeként végzett különböző tesztrepülések. Ezt az elméletet látszott alátámasztani az is, hogy a rakéták nem mindig egyenes vonalban haladtak, hanem különféle manővereket is végrehajtottak.

Ugyanakkor, ezzel egy időben, a svéd hadseregben megjelentek olyan hangok is, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy nem szabad kizárni a jelenségek esetleges földönkívüli eredetét sem.

KORAI NYOMOZÁSOK

A nyomozásba csakhamar bekapcsolódtak a brit és az amerikai hadsereg szakértői is, akik a német rakétákkal kísérletező szovjetek teóriáját hamar ki is zárták, mivel a birtokukba került fizikai bizonyítékokról kiderült, hogy biztosan nem ilyen katonai eszközök (nyomainak) darabjai.

A szemtanúk a leggyakrabban rakétaszerűnek írták le az objektumokat, hol szárnnyal, hol anélkül, de létezik olyan beszámoló is, amelyben lassan mozgó, szivar alakú tárgyról beszélnek. Általában csak néhány másodpercig látták és a legtöbbször nem kísérte hang őket, de ritkán előfordult, hogy az észlelő sistergő, vagy morajló hangot hallott a jelenség közben.

Az sem volt ritka, hogy az észlelők arról számoltak be, hogy a tárgy lezuhant, a leggyakrabban különféle tavakba. Ilyenkor - a szemtanúk szerint -egy ideig még pörögtek a víz felszínén, majd elsüllyedtek. A svéd katonaság búvárai egy-egy bejelentést követően többször is alámerültek a nyomok után kutatva, de - állításuk szerint - objektumot sosem találtak, legfeljebb csak arra utaló nyomokat, hogy ott valami a vízbe eshetett.

A legismertebb ilyen eset 1946. július 19-én, a svédországi Kölmjarv tónál történt. Környékbeliek az jelentették, hogy egy szürkés színű, rakéta alakú, az oldalán szárnyakat viselő tárgy belezuhant a tóba. Az egyik szemtanú elmondta azt is, hogy közben mennydörgésszerű hangot lehetett hallani, amelyről úgy vélte, hogy az objektum felrobbanásából származhatott. A hadsereg hermetikusan lezárta a tó környékét, de annak ellenére, hogy három héten át intenzíven folyt a kutatás, végül arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy nem találtak semmit.

Karl-Gösta Bartoll, a kutatás vezetője, egy később nyilvánosságra került jelentésében azt írja: "Több dolog is arra utal, hogy a Kölmjarv tóba zuhant objektum megsemmisíthette önmagát...a tárgy minden bizonnyal nagyon könnyű anyagból készülhetett, talán valamiféle magnézium ötvözetből, amelyet könnyű megsemmisíteni, és ezután nem jelzik ki a műszereink sem."


A most zajló expedíció vezetője, az UFO Sveden elnöke, Clas Svahn, 1984-ben interjút készített Bartollal, amelyben megerősítette, hogy a tárgy valószínűleg megsemmisíthette magát és elmondta, hogy "amit az emberek akkor láttak, az valóban egy fizikai objektum volt."

NYILVÁNOS SVÉD KATONAI ÁLLÁSPONT: METEORITOK

1946. október 10-én a Svéd Védelmi Vezérkar (Svedish Defense Staff) közleményében azt írja: "A legtöbb megfigyelés meglehetősen homályos, ezért nagyon szkeptikusan kell kezelni őket. Bár az is igaz, hogy egyes esetekben annyira egyértelműek a leírások, hogy nem lehet őket sem természeti jelenséggel, sem a svéd légierő gépeivel, sem pedig az észlelő túláradó képzeletével magyarázni. Radarral és más katonai eszközökkel is történtek észlelések, de ezidáig nem találtunk kimerítő magyarázatot a jelenség természetére vonatkozóan." Szerepelt még a jelentésben, hogy az összegyűjtött és megvizsgált fizikai nyomok nem voltak mások, mint hétköznapi salak és koksz.

1946. december 3-án, a svéd Szellemrakéta Bizottság (Ghost Rocket Committee) is kiadott egy összefoglalót, amelyben azt írják: "Közel száz olyan esetről érkezett beszámoló, amikor az objektum becsapódott és ezekből, mintegy harminc törmelékdarabot gyűjtött össze, majd vizsgált meg a FOA (Svéd Védelmi Kutató Ügynökség" (később ezekre hivatkozva állították azt, hogy csak meteoritok darabjai). November 29-ig mintegy ezer beszámoló érkezett hozzájuk, amelyből 225 esetében valószínűleg "valós fizikai objektumot" láttak.

NEM NYILVÁNOS SVÉD KATONAI ÁLLÁSPONT: TALÁN FÖLDÖNKÍVÜLIEK

Habár, soha nem derült ki sem a svéd, sem pedig az amerikai hadsereg hivatalos álláspontja a szellemrakétákkal kapcsolatban, egy 1948. november 4-én kelt, és szigorúan titkosnak minősített, az amerikai légierőtől származó (USAFE – United States Air Force Europe) dokumentum szerint, néhány katonai nyomozó komolyan hitt abban, hogy a jelenség földönkívüli eredetű lehet. A titkosítás alól 1997-ben feloldott iratban többek között az áll:

"Egy ideje aggodalommal figyeljük a repülő csészealjakról érkező, egyre növekvő számú bejelentést. Ezek a jelenségek rendszeresen felbukkannak, az elmúlt héten a Neubiberg Légi Bázis felett lebegett egy ilyen, közel harminc percen keresztül. Több különböző forrásból és a legkülönfélébb helyekről érkeznek róluk beszámolók, ezért meggyőződésünk, hogy nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül és megfelelő magyarázatot kell rá találnunk, amely talán kissé túlmutat a hírszerzés jelenlegi gondolkodásán is.

Amikor ennek az igazgatóságnak a tisztjei legutóbb meglátogatták a Svéd Légi Hírszerző Szolgálatot (Svedish Air Intelligence Service), ez a kérdés is felmerült, melyre az volt a válaszuk, hogy néhány szakmailag nagyon megbízható és magasan képzett szakember arra megállapításra jutott, hogy ezek olyan magas szintű technikai fejlettséget igényelnek, amely jelenleg a Földön ismert egyetlen nemzetnek sem áll rendelkezésére. Ezért azt feltételezik, hogy ezek az objektumok egy korábban ismeretlen, vagy azonosítatlan technológiát használnak, amely talán nem is a Földről származik."

A dokumentum említést tesz továbbá egy svéd tóba zuhant ilyen tárgyról is, amelyet a svéd haditengerészet emberei megpróbáltak felkutatni, azonban a tó fenekén a tárgyat nem, csak egy olyan krátert találtak, amely korábban nem volt ott. Végül azzal fejeződik be, hogy "hajlandóak vagyunk ezt a földönkívüli teóriát is számba venni, ugyanakkor nyitott szemmel vagyunk a témában."

EXPEDÍCIÓ 2012-BEN

Azóta is rendszeresen érkeznek beszámolók az égen feltűnő különös, rakéta formájú jelenségekről szerte Skandináviából. Az egyik legutóbbi bejelentés ismét arról számolt be, hogy egy UFO belezuhant az egyik svédországi tóba. Ennek nyomait indult el most felkutatni svéd UFO kutatók vezetésével, szakértők egy csoportja. A csapat vezetője, Clas Svahn a pontos helyszínt nem árulta el, de elmondta, hogy az expedíció során egy professzionális búvár csapat, különleges hangradarok és speciális kis csónakok segítségével igyekeznek - a reményeik szerint - a tó fenekén lévő objektum nyomára bukkanni. A kutatás eredményeiről később mi is részletesen beszámolunk.

 

További hírek

Soha nem látott fotók a roswelli idegenekről?

Az utóbbi néhány hónapban amerikai UFO kutatók (bloggerek) köréből rendre visszatérően lehetett...

 
Azonosítatlan repülő tárgyak Fertőszentmiklós határában?

Olvasónk beszámolója szerint 2013. szeptember 22-én, vasárnap este a Győr-Moson-Sopron megyei...

 
dr. Egely György Ózdon

Szerda délután veszi kezdetét az Ózdi Szabadegyetem II. sorozatának őszi szemesztere. Az évről...

 
UFO a Düsseldorfi repülőtéren?

Az egyik leglátogatottabb német hírportál, a

 
Három éve történt eltérítést dolgoz fel egy új mozifilm (magyar előzetes)

Néhány napja egy rövid, de annál látványosabb jelenet került nyilvánosságra a legújabb UFO...

Összes hír megtekintése >>