Főoldal
Hirdetés
NASA: Hagyjátok békén a Holdon hagyott emlékeinket!
2012. június 03. vasárnap, 05:44

Néhány nappal azután, hogy az űrkutatásban élenjáró államok Washingtonban összeültek tanácskozni, és ott több nemzet képviselői is  bejelentették, hogy a közeljövőben szeretnék megvetni lábukat a Holdon, az Amerikai Űrhajózási Hivatal sajtónyilatkozatban erősítette meg egy korábbi ajánlását, amelyben azt kérik a jövőbeni holdutazóktól, hogy hagyják békén az egykori amerikai holdmissziók által ott hagyott történelmi jelentőségű emlékeket.

Az eredetileg 2011. július 20-i keltezéssel ellátott dokumentumban a NASA kifejti, hogy szerinte a jövőben a Holdra leszálló egységek legfeljebb milyen távolságra közelíthetik meg az Apollo programok leszállóhelyeit, és ott hagyott felszereléseit. Külön kiemelik például, hogy az Apollo-17 leszállóegységétől számított 225 méter sugarú körbe ne lépjen be senki.

Nyilván a NASA is tudja, hogy egyelőre nem lesz nagy jövés-menés a Holdon, de a mostani bejelentést megelőzően már Kína is jelezte, hogy embert kíván juttatni a Föld körül keringő égitestre, továbbá a Google által meghirdetett ’Lunar X PRIZE’ versenyzői is abban reménykednek, hogy hamarosan robotokat repíthetnek a hozzánk legközelebbi bolygó felszínére. Mindezek tudatában a NASA előre biztosítani szeretné, hogy a XX. században lezajlott missziók emlékei érintetlenek maradjanak.

„Az első Holdra indult misszió óta már eltelt 50 év, de az űr meghódítására képes nemzetközi közösségnek máig nem sikerült elfogadnia azokat az általános sztenderdeket, amelyek megakadályozzák, hogy az újabb kutatások esetleg kárt tegyenek a korábbi leszállások emlékeiben.” – írja közleményében az Amerikai Űrhajózási Hivatal.

A dokumentum részletesen kifejti, hogy szerinte egy űrhajó milyen közel repülhet, és szállhat le az ott maradt járművek közelében. Ráadásul a „ne piszkáld” körzetek nemcsak az otthagyott leszállóegységekre vonatkoznak, hanem például emberi lábnyomokra, vagy a holdjárók keréknyomaira is.

Az utasításnak tűnő hangnemben írt közlemény végén a NASA azért leszögezi, hogy a dokumentumot vitaindítónak szánta és várja az érintettek esetleges javaslatait, hogy végül egy mindenki által elfogadott szabály lehessen belőle.

(forrás és kép: NASA)

 

További hírek

Soha nem látott fotók a roswelli idegenekről?

Az utóbbi néhány hónapban amerikai UFO kutatók (bloggerek) köréből rendre visszatérően lehetett...

 
Azonosítatlan repülő tárgyak Fertőszentmiklós határában?

Olvasónk beszámolója szerint 2013. szeptember 22-én, vasárnap este a Győr-Moson-Sopron megyei...

 
dr. Egely György Ózdon

Szerda délután veszi kezdetét az Ózdi Szabadegyetem II. sorozatának őszi szemesztere. Az évről...

 
UFO a Düsseldorfi repülőtéren?

Az egyik leglátogatottabb német hírportál, a

 
Három éve történt eltérítést dolgoz fel egy új mozifilm (magyar előzetes)

Néhány napja egy rövid, de annál látványosabb jelenet került nyilvánosságra a legújabb UFO...

Összes hír megtekintése >>